Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog? Vandaag: Smac Jawel, Smac. Zien jullie nu ook gelijk die Monty Python-sketch voor je – Spam, spam, spam, bacon, eggs, spam? Die associatie is niet zo gek, want Smac was het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Spam, ‘Shoulder of Pork and hAM’. Het werd in 1950 in Nederland geïntroduceerd: een bonkje geperst vlees in een vierkant, hoog blikje dat onze oma Gilhuis graag door de macaroni deed. Om precies te zijn: ellebogen, ui, Smac en tomatenpuree. En jawel: Smac bestaat nog! Je kunt het gewoon bij de supermarkt kopen, al moesten we bij onze AH wel heeeel lang zoeken. Het werd nog net niet geheimzinnig onderhands verhandeld, maar het scheelde weinig. De vorm van het blik is nog hetzelfde, al hadden wij het tapser in herinnering, maar dat bleek het blik corned beef te zijn. Ja, bestaat ook nog. En ook het sleuteltje, om het blik makkelijk te kunnen openen, zit er nog op! De inhoud is (vermoedelijk) nog hetzelfde: een pastelroze vleesbriket met een onsmakelijk gellaagje. Dat vlees blijkt varkensvlees te zijn, verrijkt met kippenseparatorvlees (?): ‘Varkensvlees 48%, kipseparatorvlees 31%, water, aardappelzetmeel, varkensvet, zout, stabilisator (E451, E452), specerijen, suiker, specerijextracten, antioxidant E301, conserveermiddel E250.’ Smac wordt door Unox op de markt gebracht, dat opgetogen meldt dat het ‘lekker, veelzijdig en voordelig is’. Nou is dat laatste wel waar, want je betaalt voor 250 g maar €1,49. En je kunt het ook koud eten, volgens hen, ‘lekker door een salade’. Wat? Het enige dat Smac draaglijk maakte, was juist het krokante randje van het bakken. Er moet overigens nog altijd een markt voor zijn, want volgens de Unox-site is er nu ook Smac mager, met 50% (!) minder vet. En – houd je vast – Smac XXL! O dear lord…. Wij Aagjes eten liever helemaal geen vlees dan een glatineus geperst iets uit een blikje. Maken we gewoon, oma indachtig, ellebogen met gebakken uien, tomatenpuree en kaas. En Saroma toe. [MT] foto: website Unox #Smac #retro # bestaat dit nog
留言