top of page
Aagje Blok

Möhrenkuchen, oftewel worteltaart met walnoten


Je wist het misschien niet, maar op 3 februari is het Carrot Cake Day. En niet alleen de Amerikaanse/Engelse keuken kent zo’n overheerlijke worteltaart, er is ook een Duitse versie: Möhrenkuchen, in het zuiden ook wel Rüblikuchen genoemd. Minder zoet dan het

Amerikaanse broertje en wat steviger.


voor 1 cake- of springvorm 22 cm ø 1 sinaasappel 300 g geraspte wortels 100 g walnoten 4 middelgrote eieren 150 g bruine basterdsuiker 1 el (liefst donkere) honing 125 ml zonnebloemolie (+ iets extra voor de vorm) 200 g bloem (+ iets extra voor de vorm) 2 tl bakpoeder snufje zout poedersuiker


1. Boen de sinaasappel schoon onder heet water en rasp de schil; pers 1 helft uit en vermeng het sap met de geraspte wortels. Hak de walnoten klein. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cake- of springvorm in met een drupje olie en bestuif heel licht met bloem; klop het teveel aan bloem eruit. 2. Klop met een mixer de eieren los met de suiker en de honing. Voeg olie en sinaasappelrasp toe. Meng de bloem met de fijngehakte walnoten, bakpoeder en een snufje zout en voeg dit in porties toe aan het eiermengsel. Roer nu ook de geraspte wortel erdoor. 3. Schenk het beslag in de vorm en bak circa 50 min. in de oven. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken: die moet er droog uit komen. Neem uit de oven, laat 10 min. in de vorm afkoelen, neem dan eruit en laat op een rooster verder afkoelen. Bestuif met poedersuiker.


Mocht je ’m nou toch zoeter willen, bestrijk ’m dan met een laag roomkaasglazuur en versier ’m bijvoorbeeld met walnoten of van die leuke marsepeinen worteltjes! [LT]


Dit recept komt uit Back! Het Duitse bakboek, te bestellen op deze site – onder ‘onze boeken’– of bij de (online) boekhandel, ISBN 9789082214918.


foto: teleginatania@shutterstock

0 comments

Comments


bottom of page