Afgelopen weekend in Duitsland scoorde Aagje bij supermarkt Netto een klein, maar heel leuk kookboekje: Alpenküche, Genießen wie in den Bergen. Allemaal recepten uit de Alpenstreek, die alleen al door de sprookjesachtige namen je fantasie op hol doen slaan. Wat te denken van Geschnetzeltes, Spinatnocken, Schlutzkrapfen, Älplermagronen, Liptauer, Dampfnudeln, Kipferlkoch of Mohnstriezel? Wij maakten allereerst de Kräutersuppe, gewoon omdat we toevallig peterseliewortel in huis hebben. Ja, die ‘vergeten’ groente, die je tegenwoordig gewoon bij Albert Heijn kunt kopen...
voor 4 personen
1 ui
1 teen knoflook 2
-3 peterseliewortels (200 g)
1 el olie
800 ml groentebouillon
200 ml room
een flinke bos gemengde kruiden, bijvoorbeeld kervel, peterselie, oregano, tijm
een snuf zout
1-2 el citroensap
stokbrood met kruidenboter of pesto
1. Schil en snipper de ui en het knoflookteentje. Schrob de peterseliewortels schoon en snijd ze in blokjes. 2. Verhit de olie in een ruime pan en bak ui, knoflook en peterseliewortel tot de ui glazig is, maar nog niet bruin. Blus af met de bouillon en roer dan de room erdoor. 3. Ontdoe de kruiden van de harde steeltjes en snijd ze wat fijner. Houd wat achter ter garnering en doe de rest bij de soep. 4. Pureer de soep met een staafmixer en breng 'm op smaak met zout en citroensap. 5. Serveer met stokbrood met kruidenboter of pesto. En nu ‘genießen wie in den Bergen’! [LT]
Uit Alpenküche nr. 21- 2019, uitgave van Meine Familie und ich Verlag, München
Foto: ©Bernadette Wurzinger@Pixabay
Comments