top of page
Aagje Blok

Fränkische Knoblauchsuppe | Knoflooksoep


Het is vandaag Knoflookdag! Nou is het wat ons betreft elke dag knoflookdag, maar sommige mensen kunnen wellicht een zetje gebruiken.... hoogste tijd dus voor een recept voor knoflooksoep!


voor 4 eters


1 grote witte ui, gesnipperd

1 grote aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden

1 el (bij voorkeur gezouten) boter

2 tl kerriepoeder

750 ml melk

250 ml kookroom

1 laurierblad

zout, peper

4 tenen knoflook, geraspt

1 el bloem of maïzena

3 el koud water

3 el halfvolle kwark

verse nootmuskaat

4 el crème fraîche

verse bieslook, kleingesneden


1. Doe de uiensnippers en aardappelblokjes in een ruime pan met de boter en de kerriepoeder. Bak kort aan, giet dan de melk en kookroom erop. Doe het laurierblad erbij en breng op smaak met zout en peper. Breng langzaam aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en kook tot de aardappel gaar is (15 min.). Roer tussentijds door; pas op dat de melk niet aanbrandt.

2. Neem het laurierblad uit de melk en laat de soep iets afkoelen. Pureer met een staafmixer.

3. Giet de soep terug in de pan. Maak een papje van de bloem met het water en voeg dat toe aan de soep. Meng er de knoflook doorheen en verwarm circa 8 min. Roer er dan de kwark door en verwarm weer op laag vuur; laat de soep niet meer koken!


4. Breng de soep eventueel nogmaals op smaak, rasp er verse nootmuskaat naar smaak boven en verdeel over vier kommen. Schep op elke portie een dot crème fraîche en strooi er wat bieslook over. Serveer direct.


Garneer eventueel met wat gegrilde (nep)bacon of krab


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas niet meer verkrijgbaar is. [MT]







groto foto: Gaelle Marcel @ unsplash / kleine foto Barbara Pheby @fotolia


















0 comments

コメント


bottom of page