top of page
  • Aagje Blok

Flammkuchen mit Thunfisch und Rukola



Flammkuchen lijkt – we hebben het al vaak geroepen – op pizza maar is het niet. Het is heel dun deeg, dat van oudsher spaarzaam wordt belegd: crème fraîche, spekjes en ui. Nou is dat best lekker, maar ook beetje saai. Wij eten hem graag met ui, aangebrande tonijn (heel belangrijk!) en rucola om het zoete van de ui wat in toom te houden. Guten Appetit!

 

voor 2 hongerige zielen

3 rode uien

2 knoflooktenen

1 rode peper (naar smaak)

olijfolie

1 blikje tonijn

mespuntje basterdsuiker

½ tl balsamico

100 ml bouillon

1 rol Flammkuchendeeg uit het koelvak (of zelfgemaakt, zie hier)

1 potje Schmand * of crème fraîche (250 g)

1 handvol rucola

zout, peper

 

1.     Snijd de uien in ringen, snijd 1 van de knoflooktenen fijn. Snijd eventueel ook de rode peper fijn. Bak ze in een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en voeg de tonijn toe. Bak op hoog vuur – de tonijn moet echt een beetje aanbranden (het korstje zorgt voor diepte in de smaak). Voeg suiker en balsamico toe en bak tot alles lekker bruin is; blus met de bouillon. Laat die inkoken en schep het mengsel in een fijne zeef – te vochtig levert kledderdeeg op – en laat afkoelen, want bij een te warme vulling loop je kans dat je vulling door het deeg zakt.

2.     Roer ondertussen de Schmand of crème fraîche los en knijp de resterende knoflookteen erboven uit; roer goed om. Verwarm de oven voor op 220 ºC.

3.     Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg erop uit. Bestrijk met de Schmand of crème fraîche en laat daarbij rondom een rand van ongeveer 1,5 cm vrij. Verdeel het uitgelekte tonijnmengsel erover, schuif het geheel de oven in en bak 10-12 min.

4.     Was ondertussen de rucola, zoek goed uit en snijd fijn. Neem de Flammkuchen uit de oven als de randen van het deeg bruin worden, maar de Schmand nog een beetje bleek is. Strooi de rucola erover en serveer direct.

 

* Schmand is iets wat wij in Nederland niet kennen; het lijkt op crème fraîche en zure room, maar zit er qua vetgehalte net tussenin. Zure room heeft in de regel 10% vet, en dat maakt dat het niet handig is voor warme bereidingen zoals soep: het schift snel. Crème fraîche daarentegen heeft een vetgehalte van ca. 35 procent, en kan dus wel door een warme saus oid, maar is ook behoorlijk vet. Schmand heeft een vetgehalte van ca. 24%: het ideale midden dus. Je vindt in Duitse supermarkten dan ook hele koelschappen vol Schmand, want daarmee kun je alle kanten op. Wel zo handig! Heb je een Duits recept dat om Schmand vraagt maar je bent niet in de gelegenheid die te kopen? Meng dan twee gelijke delen crème fraîche en zure room tot de benodigde hoeveelheid.

 

foto © uitg aagje blok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page