Ga je op vakantie naarDuitsland? Breng dan ook eens een bezoekje aan een markt, supermarkt, bakker, slager etcetera voor een van deze ingrediënten of producten. Er is allerlei lekkers en handigs te krijgen dat in Nederland niet of nauwelijks te vinden is. In veel gevallen is het ook nog eens prima houdbaar én betaalbaar, dus ons devies luidt: inslaan!
* verse gist *
Bij elke Duitse supermarkt in het koelvak te vinden voor pakweg 25 ct per blokje (42 g); kom d’r maar eens om in Nederland. Geweldig als je zelf brood, pizza of andere gistbaksels wilt maken. Let goed op de datum: verse gist is circa drie weken houdbaar en gaat daarna een geheel eigen leven leiden.
* gemalen hazelnoten en amandelen *
Zelfs de kleinste dorpssupermarkt verkoopt zakjes (150 g) gemalen noten voor een spotprijs. Het maakt bakken tot een feest: taartdeeg wordt heerlijk luchtig, koekjes veranderen in prachtig shortbread en dat allemaal in een handomdraai.
* Hirschhornsalz *
Wat? Hirschhornsalz is een rijsmiddel, dat het vreemde effect heeft dat je baksel niet in de hoogte, maar in de breedte uitdijt. Daarom wordt het gebruikt in bijvoorbeeld Springerle en Lebkuchen. Nou eet je die op dit moment van het jaar niet, maar als je rond kerst weer aan het bakken slaat, zijn ze onmisbaar – en in Nederland onvindbaar. Neem dan gelijk een zakje Pottasche mee, zodat je ook Aachener Printen kunt bakken.
* maanzaad *
Nog zo’n geval: in Nederland in miezerige zakjes, hier gewoon in kloeke pakken, net als suiker of bloem. Bak er een fijne Mohn-Streusel mee, of een Mohnzopf uit BACK! Het Duitse bakboek.
* Sauerkirschen *
Sauerkirschen zijn heel wat minder zoet dan gewone kersen op sap. Ideaal voor toetjes en gebak en in ferme glazen potten in de supermarkt te krijgen.
* Maultaschen *
Je kunt ze natuurlijk zelf maken (zie ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu), maar er zijn ook kant-en-klare Maultaschen te krijgen die helemaal niet zo slecht zijn, bijvoorbeeld met een brandnetel-kaasvulling. Handig als je haast hebt, en handig als je niet zo handig bent.
* wijn *
Duitsland telt maar liefst dertien grote wijnregio’s, die stuk voor stuk prachtige witte en rode wijnen leveren. Duik in die streken, zoals de Moezelstreek of Württemberg, gewoon de kleine dorpjes in. Je kunt er op talloze plekken wijn proeven én ter plekke (heel voordelig) kopen. Trollinger, spät- of grauburgunder of een klassieke riesling: echt, er is voor elk wat wils.
* bier *
Weissbier, Schwarzbier, Hefe, Malz, Radler en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De bierkeuze is in Duitsland schier oneindig, zeker als je je niet in een supermarkt waagt, maar in een zogenaamde Getränkehalle. Ga er op biersafari en durf je medeshoppers om advies te vragen. Vergeet voor onze recepten vooral niet Altbier (blz. 70) en Köstritzer in te slaan (blz. 162). Even opletten: Weizenbier is niet unbedingt witbier, zoals veel Nederlanders denken, maar tarwebier (dat wel weer heel blond uit kan pakken).
* nog meer alcohol *
Duitsers zijn dol op een glaasje brandewijn zo nu en dan, en de keuze aan alcoholisch lekkers is enorm. Naast Birnenbrand (onmisbaar voor de Birnen-Muffins van blz. 166) is ook Pflaumenbrand een aanrader. En als je dan toch bezig bent: neem gelijk een flesje kirsch (Schwarzwälder-Kirsch Muffins, blz. 154) en Traubenlikör met ronddobberende druifjes mee. Voor de geoefende drinker kan een Kräuterschnaps leuk zijn, maar daar moet je echt van houden. En wie een mooi cadeau zoekt: Goldwasser. Met eetbare flinters bladgoud.
* verse mierikswortel *
Duitsers zijn er dol op, vooral in combinatie met gerookte vis. In Nederland zul je hooguit een potje of tube mierikswortelcrème vinden, maar Duitsers zijn niet voor een mierikswortelkleintje vervaard en kopen gelijk de complete wortel. Rasp ‘m bijvoorbeeld door zelfgemaakte mayonaise.
* brood *
Een Duitse bakkerij is een ware broodhemel: broden en broodjes in alle soorten en maten, van bonkig zuurdesembrood tot wolkenzacht Milchbrot. Het is kakelvers, lekker, gezond en ook nog eens reuze betaalbaar. Probeer bijvoorbeeld eens Kartoffelbrot, heerlijk met een plakje zalm of oude kaas. Vraag alleen niet of ze het brood voor je willen snijden, want daar worden Duitse bakkers een beetje verdrietig van...
* sekt *
Sekt is net champagne, maar mag niet zo heten omdat het niet in de Franse Champagnestreek wordt gemaakt. Dat doet helemaal niets af aan de kwaliteit: je zult in Duitsland sektsoorten vinden die zich moeiteloos met hun Franse neef kunnen meten. Ga niet meteen voor de grote, bekendere merken, maar probeer de plaatselijke sekt van een van de wijnboeren. Onmisbaar voor de Sektgelee (blz. 124) of een feestelijk ontbijtje met zalm, Hörnchen, Quittengelee... [MT]
© foto uitgeverij Aagje Blok | #Duitsland #Duitse boodschappen #KOCH! #maandzaad #Maultaschen
Aagje Blok
Comments