Allemaal al druk bezig met de voorbereidingen voor kerst? Probeer dit recept dan eens! Want wat is er leuker dan zèlf een kerststol bakken? Het is even wat werk, maar het is niet zo moeilijk als je zou denken. Begin wel op tijd, zodat alles goed op smaak kan komen; liefst een paar dagen van tevoren. Houd je niet van sukade, vervang die dan bijvoorbeeld door krenten of gedroogde abrikozen.
voor 1 grote stol
voor de vulling 300 g rozijnen 50 g sukade 100 ml rum
voor het voordeeg 180 g bloem (bij voorkeur fijne patentbloem, type 405) 25 g verse gist 100 ml lauwwarme halfvolle melk
voor het deeg 250 g bloem (bij voorkeur fijne patentbloem, type 405) 50 g suiker 50 ml ijskoud water snuf zout 200 g zachte roomboter 50 g amandelstiftjes (of grofgehakte, geblancheerde amandelen) 150 g marsepein
voor de afwerking 75 g boter poedersuiker
1. Doe de rozijnen en de sukade in een kom, schenk de rum erop en meng; zet weg en laat goed intrekken (bij voorkeur een nacht). 2. Doe de bloem voor het voordeeg in een kom, verkruimel de gist erboven en schenk de melk erop; roer met je vingertoppen tot een los mengsel. Dek de kom af met plasticfolie en laat 40 min. rusten. Voeg er dan de bloem voor het deeg aan toe, evenals de suiker, het ijswater en een snuf zout en meng in circa 2 min. tot een geheel. Doe de helft van de boter erbij, kneed door en meng dan de overige boter erdoor tot het een mooi glad deeg is. Dek af met plasticfolie en laat 30 min. rusten. Voeg de rozijnen en sukade er samen met de amandelstiftjes aan toe. Meng, dek weer af en laat 30 min. rusten.
3. Vorm een rol van de marsepein. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek, leg de rol marsepein in het midden, druk iets platter en vouw de onderste lange zijde van de deeglap erover. Trek vervolgens de bovenste lange zijde eroverheen, een beetje overlappend, zodat het onderste deel met de marsepein goed bedekt is. Druk de naad met je vingertoppen dicht. Bekleed een bakplaat met 2-3 lagen bakpapier (dit voorkomt dat de stol onderop verbrandt), leg de stol erop en laat 30 min. rusten. Verwarm de oven voor op 200 °C. 4. Verlaag de oventemperatuur tot 160 °C, schuif de stol erin en bak in circa 50 min. gaar. Smelt kort voor het einde de boter. Neem de stol uit de oven en bestrijk nog warm rondom met de boter en bestuif met poedersuiker.
Dit recept komt uiteraard uit Back! Het Duitse bakboek (ISBN 97890822149). Daarin vind je ook een recept voor Stollenkonfekt, oftwel ministolletjes. Mocht deze grote stol een te grote uitdaging zijn... [LT]
foto: Natascha Breen@123rf
Comments