Spätzle zijn kleine pasta-‘wurmen’ die je in Duitse supermarkten kant-en-klaar kunt kopen. Je kent ze misschien wel uit de skigebieden, waar ze vaak zwaar beladen met kaas worden geserveerd. Maar Spätzle zijn wat ons betreft een stuk lekkerder zonder al die kaas, bijvoorbeeld met tonijn en spinazie. Onze gouden tip bij dit recept: de tonijn even aanbakken. Echt, een korstje op doodgewone tonijn uit blik levert zo ontzettend veel smaak op!
Je kunt natuurlijk ook zelf Spätzle maken – onderaan vind je het recept. Het vergt even wat handigheid, maar eigenlijk is het niet zo heel erg moeilijk. Ga desnoods op zoek naar instructiefilmpjes op YouTube, want daar zijn er talloze van. Guten Appetit!
voor 4
500 g verse bladspinazie
2 flinke rode uien
3 knoflookteentjes
2 blikjes tonijn
40 g gezouten boter of 2 el zonnebloemolie
500 g gare, of kant-en-klare Spätzle
zout, peper
1. Was de spinazie, zoek uit en en laat uitlekken. Pel de uien en snijd in ringen; pel de knoflookteentjes en snijd fijn. Laat de blikjes tonijn iets uitlekken.
2. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak daarin de uienringen ca. 10 min.; voeg de knoflook en de tonijn toe. Roerbak op middelhoog tot de tonijn iets begint aan te bakken. Voeg de Spätzle toe en bak al roerend om tot ze mooi krokant zijn en de tonijn en de uien lekker bruin zijn geworden. Schep de spinazie erdoor en verwarm kort mee; breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Spätzle:
4 eieren
400 g bloem
180 ml bronwater met bubbels
zout, verse nootmuskaat
en: een snijplankje, groot mes
Klop de eieren los in een ruime kom en zeef de bloem erboven. Voeg al roerend 180 ml bronwater toe en breng het beslag op smaak met een snuf zout en nootmuskaat. Klop met een garde of met de deeghaken van een mixer tot een glad geheel; voeg als het te droog lijkt nog wat koud water toe. Laat 10 min. rusten. Het beslag is goed als je blaasjes ziet en het wel van een lepel zakt, maar niet gelijk scheurt.
Vul een grote pan met water tot twee vingers breed onder de rand, zout rijkelijk en
breng aan de kook. Pak een snijplank en steek het uiteinde even in het water. Neem een groot mes en houd ook dat even in het water. Schep een lepel beslag op de snijplank, houd de plank een beetje schuin, snijd met het mes dunne reepjes van het beslag en laat die zo van de plank in het water glijden. Spätzle zijn in circa 1 min. gaar, dus werk in porties om te voorkomen dat de portie die als eerste in het water landt, te gaar wordt. De Spätzle worden in ons recept ook nog gebakken, dus het geeft niet als ze wat afkoelen. Maak het mes en de plank tussentijds af en toe nat in het kookwater om plakken te voorkomen. Schep gare Spätzle – ze zijn gaar als ze boven komen dobberen – met een schuimspaan uit het water en laat ze in een vergiet uitlekken.
TIP
Er bestaan speciale Spätzle-persen, waar je een beetje beslag in doet en dat boven een pan water door de pers drukt. Je kunt als alternatief een aardappelpers gebruiken, maar maak het deeg dan wel wat dikker.
#spätzle #tonijn #spinazie #deutscheküche
foto © uitg aagjeblok
Commentaires