Wie weet zijn er van de Sinterklaasviering wel speculaasjes over...? 100 gr is al genoeg om er een leuk toetje mee te maken: speculaasmousse! Weer eens iets heel anders en een leuke, originele ‘restverwerking’. Alhoewel je de rest natuurlijk ook in huis moet hebben...
voor 4 eters
3 blaadjes witte gelatine
3 eierdooiers
1 ei
100 ml melk
50 g suiker
100 g speculaas
100 g bittere (couverture) chocolade
1 tl koekkruiden
3 el bruine rum
250 ml slagroom
1. Week in een kommetje de blaadjes gelatine in koud water. Hang een kom boven een pan kokend water en klop daarin de eierdooiers los met het hele ei, de melk en de suiker. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt, want dan wordt het roerei. Neem de kom van de pan. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze toe aan de crème. Roer tot de gelatine is opgelost.
2. Maal de speculaas in een keukenmachine tot fijn kruim. Snijd de chocolade klein. Roer de koekkruiden door de rum en voeg de speculaaskruim en de chocolade toe. Schep er de nog warme eiercrème door en laat afkoelen.
3. Klop de slagroom stijf en spatel door het afgekoelde mengsel. Zet de mousse ca. 3 uur in de koelkast om op te stijven.
4. Maak een ijstang nat met wat water en schep mooie bollen van de mousse. Serveer direct, bijvoorbeeld met warme stoofpeertjes of ingemaakte pruimen. Ook leuk als kerst-dessert!
Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas niet meer leverbaar is.
© foto: sematadesign@shutterstock.com
Comments