top of page
Aagje Blok

Aagje maakt: sodabrood met olijven en kruiden


Vrijdag a.s. is het St. Patrick’s Day. Die dag wordt Ierlands bekendste heilige niet alleen in Ierland herdacht en gevierd maar over de hele wereld; naar het schijnt door 75 miljoen mensen. In Den Haag is er zelfs een heus festival (al voor de 11e keer!). Er vinden allerlei activiteiten plaats, waaronder een Ierland-fototentoonstelling in het Atrium Den Haag en muziek en dans op de Grote Markt en in de pub O’Casey’s met allerlei optredens, uiteraard ook met Irish dancing.


Wij ‘vieren’ die dag met een hartig soda bread, met kruiden en olijven. Het ideale brood voor als je niet veel ervaring hebt met brood bakken of wanneer je weinig tijd hebt. Rijzen is niet nodig en ook de broodmachine kun je in de kast laten. Super eenvoudig en lekker snel klaar. We gebruiken het recept van Mary Berry uit haar boek Foolproof Cooking. En foolproof it is!


Voor 1 brood

• 500 g bloem + wat extra voor het aanrecht en de bovenkant van het brood

• 1 tl baking soda (natriumbicarbonaat)

• 1 tl zout

• 550 ml karnemelk

• 200 ml melk

• 50 g zongedroogde tomaten, uitgelekt en in kleine stukjes gesneden

• 75 g ontpitte zwarte en groene olijven, in stukjes

• 3 el kleingesneden bieslook


1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe alle droge ingrediënten in een ruime kom en meng goed. Voeg eerst geleidelijk de karnemelk al roerend toe met een houten pollepel, en daarna de melk. Neem het kleverige deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht.

3. Voeg de stukjes tomaat, olijf en bieslook toe en meng die met de hand losjes door het deeg. Vorm een langwerpig brood (of het karakteristieke ronde brood van ± 20 cm doorsnee) dat in het midden wat omhoog loopt. Je hoeft alleen maar de juiste vorm te geven, níet te kneden.

4. Leg het brood op de bakplaat, snijd het bovenop met een scherp mes in tot halverwege de hoogte (bij een rond brood kruislings) en bestuif met wat bloem.

5. Bak het brood 30 min. in de voorverwarmde oven tot het goudbruin is en een hol geluid geeft als je tegen de onderkant klopt. Laat het wat afkoelen op een rooster en serveer lauwwarm met een lekkere kruidenboter of wat olijfolie om in te dippen.


Dit recept komt uit Foolproof Cooking van Mary Berry, ISBN 9781785940514, uitg. BBC Books | Penguin, 2016.

Foto: Viktoriya@Dreamstime.com

0 comments

Comments


bottom of page