top of page
Aagje Blok

aagje maakt: Serviettenknödel mit Pilzragout


Knödel eng en melig? Welnee!

Veel Nederlanders gruwen van Knödel, maar de ene Knödel is de andere niet. De melige en saaie variant, dat zijn Klöße, die je nog weleens in gutbürgerliche restaurants krijgt voorgeschoteld: een grote bol aardappel, met niks. Geen smaakje, geen structuur. Maar laat die ene saaierd nou vooral niet alle Knödel verpesten, want er zijn talloze geweldige varianten! Zo zijn Germknödel (met pruimenvulling en warme custard) onweerstaanbaar, en van deze herfstige gebakken (!) Serviettenknödel blijf je eten. Geloof ons nou. Het is ook nog eens de perfecte manier om oud brood op te maken.

 

(4 pers.)

 

voor de Knödel:

2 eieren (m)

150 ml halfvolle melk

200 g oude witte broodjes zonder korst (bv. 4 Kaiserbrötchen)

1 flinke sjalot

2 repen (vega) bacon

2 el gezouten boter

4 takjes peterselie

peper, zout

huishoudfolie, aluminiumfolie

 

1. Klop de eieren los met de melk en kruid met peper. Snijd het brood in kleine blokjes en doe die in een kom; vermeng met 1 tl zout. Schenk de eiermelk erop.

2. Pel en snipper de sjalot en snijd de bacon fijn. Smelt 1 el boter en bak daarin de sjalot en bacon glazig; voeg toe aan het brood. Was de peterselie, schud goed droog en snijd fijn. Voeg eveneens toe meng goed; breng op smaak met zout en peper. Laat 30 min. rusten.

3. Vorm 4 rolletjes van het broodmengsel en wikkel die strak in vier stukken huishoudfolie en vervolgens strak in vier stukken aluminiumfolie. Breng een ruime pan water aan de kook, zet het vuur laag, leg de pakketjes erin en laat 20 min. zachtjes garen – ze mogen niet koken! Neem uit de pan en laat even afkoelen. Haal ze voor het serveren uit de folie, snijd in dikke plakken en bak die aan weerszijden bruin in de resterende boter.

 

voor de ragout:

500 g gemengde paddenstoelen

2 sjalotjes

1 knoflookteentje

50 g gezouten boter

150 ml room

200 ml bouillon

2 lente-uitjes

1 tl maizena

peper, zout

 

1. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje. Snijd eventueel kleiner. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Smelt de boter in een pan en bak daarin kort de sjalot en knoflook; voeg de paddenstoelen toe en bak ca. 5 min. mee. De paddenstoelen moeten net mooie bruine randjes krijgen. Breng op smaak met zout en peper.

2. Blus met room en bouillon en laat 4 min. zachtjes pruttelen. Was ondertussen de lenteuitjes, schud goed droog, snijd in smalle ringetjes, voeg toe en schep om. Doe de maizena in een kopje en roer los met 1 el koud water; roer door de saus en verwarm tot die gebonden is. Breng eventueel nog op smaak en serveer met de gebakken Knödelplakken.


© foto uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page