Houd je van gnocchi? Dan houd je vast ook van Schupfnudeln, een pastasoort die van oorsprong vooral in Zuid-Duitsland en Oostenrijk werd gegeten, maar vandaag de dag ook elders in het land heel gangbaar is geworden. Je kunt ze in Duitse supermarkten kant-en-klaar kopen, maar vaak zijn ze dan een beetje melig. Liever zelf maken dus. Het rollen tot de juiste vorm is even wennen, maar ook vreemd gevormd smaken ze heerlijk, dus laat je daardoor vooral niet weerhouden!
4 personen
voor de Schupfnudeln:
800 g vastkokende aardappelen
150 g bloem
2 eieren
1 tl zout
versgeraspte nootmuskaat
1 el boter
verder:
2 uien
klontje boter, scheutje olijfolie
2 teentjes knoflook
peper, zout
ca. 60 g rucola
1. Maak eerst de Schupfnudeln: boen de aardappelen goed schoon, maar schil ze niet. Kook ze gaar (ca. 20 min.), giet af en laat afkoelen.
2. Schil de aardappelen en stamp ze fijn. Voeg de bloem, eieren, zout en nootmuskaat toe en kneed tot een deeg dat niet meer plakt. Is dat toch het geval, voeg dan nog een beetje bloem toe.
3. Rol het deeg uit tot een slang van ca. 5 cm doornee. Snijd de slang in plakken van 1 cm dik. Rol vervolgens elke plak tussen je handen tot het de typische langwerpige Schupfnudel-vorm heeft (zie foto – het zijn een soort mini-torpedo’s). De beide uiteinden moeten puntig toelopen.
4. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak daarin de Schupfnudeln goudbruin. Neem ze uit de pan en houd warm. Pel de uien en snijd in ringen; bak in het klontje boter en de scheut olijfolie goudbruin. Pel en snipper de knoflookteentjes en voeg kort toe; breng goed op smaak met zout en peper. Was ondertussen de rucola, zoek uit en laat uitlekken. Scheur kleiner.
5. Voeg de warm gehouden Schupfnudeln toe aan de inhoud van de pan en bak kort mee; doe over op borden en meng er naar smaak rucola doorheen. Serveer direct.
Tip
In Duitsland woedt een eeuwige discussie: Schupfnudeln eerst voorkoken, of gelijk bakken? Koken is bij verse Schupfnudeln eigenlijk niet nodig, mits je ze gelijk na het vormen bakt. Zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen, want anders kunnen ze gaan plakken. Je kunt ze ook in een hete oven bakken (200 ºC, tot ze goudbruin zijn), daar worden ze lekker krokant van. Meng ze dan door de gebakken uien, knof en rucola.
Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas niet meer te verkrijgen is.
foto © uitg.aagjeblok
Comentários