'Winterzeit is Eintopfzeit!' Wie dat gelijk herkent, kijkt vast net als ik graag naar Torsten Sträter, maar dat terzijde. Deze zogeheten Linsen-Eintopf wordt in Duitsland van oudsher met worstjes geserveerd. Nou hoeven die worsten van ons niet, maar feit is dat linzen en aardappelen samen een heerlijk gerecht opleveren – dat in dit geval heel wat minder traditioneel smaakt dan de gebruikelijke worstvariant …
voor 3-4
300 g rode linzen
1 rode ui
2 knoflookteentjes
1 chilipeper
150 g vastkokende aardappelen
2 el olijfolie
750 ml groentebouillon
1 blik gepelde tomaten à 400 g
geraspte schil van 1/2 citroen
zout, peper, gerookt paprikapoeder (naar keuze)
200 g Griekse yoghurt
sap van 1/4 citroen
flinke handvol kleingesneden munt of koriander
handje bieslook
1 knoflookteentje, uit de pers
1. Spoel de linzen schoon onder koud water en laat uitlekken. Pel en snipper de ui en knoflook en snijd het chilipepertje klein. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.
2. Verwarm de olie in een ruime pan en bak daarin de ui, knoflook en chilipeper circa 5 min. Doe de aardappelblokjes erbij en bak ze kort mee. Voeg de uitgelekte linzen toe, bak ze kort mee en schenk dan de groentebouillon erop. Roer de gepelde tomaten erdoor en druk ze iets fijner. Snijd de geraspte citroenschil fijn en doe bij de Eintopf.
3. Laat circa 20 min. zachtjes pruttelen tot de aardappelen en linzen gaar zijn en breng dan op smaak met zout, peper en een snufje gerookt paprikapoeder.
Serveer met een homp brood of flatbread en een schaaltje muntyoghurt: roer in een kommetje de yoghurt iets gladder met het citroensap; voeg de kleingesneden kruiden en knoflook toe en breng op smaak met een snufje zout en peper. Het lijkt misschien wat zuur, maar in combinatie met de zoetige linzen is het heerlijk!
Dit recept is afkomstig uit ons boek
KOCH! De Duitse vegetarische keuken
Foto’s uitg. aagjeblok (losse linzen), Kiian Oksana | shutterstock
Comments