Wat is er herfstiger dan kastanjes? En heb je het geluk een tamme kastanje in de buurt te hebben, dan moet je zeker deze kastanjesoep eens proberen! Weet je geen tamme kastanje te vinden, dan kun je ze ook kopen bij bijvoorbeeld de Plusmarkt of de Makro. Als garnering serveren we er gezellig salie-‘muisjes’ bij. Is ook een leuk voorgerecht voor een feestelijk etentje, dus als je toch al met de kerstdiner-planning bezig bent...
VOOR 4 PERSONEN
DE SOEP:
300 g tamme kastanjes*
1 prei
1 sjalotje
40 g boter
snuf poedersuiker
zout, peper, verse nootmuskaat
125 ml droge witte wijn
600 ml groentebouillon
100 ml slagroom
scheutje citroensap
drupje room voor de garnering
DE MÄUSCHEN:
125 g bloem
150 ml droge witte wijn
1 ei
zout, peper
2 handjes verse salieblaadjes
zonnebloemolie om in te frituren
*Met kant-en-klare gegaarde kastanjes is de soep nog sneller klaar!
Maak eerst de soep:
1. Snijd de schil van de kastanjes kruislings in. Breng een pan water aan de kook en kook de kastanjes in circa 20 min. gaar en zacht. Giet af, laat iets afkoelen en pel; snijd in blokjes.
2. Was de prei en snijd in ringen; pel en snipper de sjalot. Smelt de boter in een pan, doe de kastanjes erbij en bestuif ze heel licht met poedersuiker zodat ze een beetje karamelliseren. Voeg de prei en sjalot toe en bak 5 min. mee. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en blus af met de wijn. Laat iets inkoken.
3. Giet de bouillon en room erbij en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken. Pureer met een staafmixer en breng op smaak met citroensap.
Maak vlak voor het serveren de Salbeimäuschen:
1. Roer in een kom de bloem los met de wijn en een snuf zout en peper, en meng het eitje erdoor. Klop goed los tot een glad en dun beslag. Spoel indien nodig de salie schoon en dep goed droog met keukenpapier.
2. Verhit een laagje olie in een wok; de olie moet goed heet zijn. Haal de salieblaadjes door het beslag en frituur ze goudbruin in de hete olie (circa 1 min.). Laat heel even op keukenpapier uitlekken.
Schep de soep in kommen, maal er nog wat peper boven en garneer met een drupje room. Leg de Salbeimäuschen ernaast en serveer direct, anders worden de muisjes slap.
Dit recept komt uit ons boek Koch! De Duitse vegetarische keuken.
Foto: © Natalia Lisovskaya@Shutterstock.com
Comments