Deze week is het Thanksgiving; vieren wij hier in Nederland niet echt, maar het is wel een leuke aanleiding voor een lekker – én ongewoon – recept met kalkoen. Deze ovenschotel met left-over kalkoen komt uit Foolproof cooking van Mary Berry, een boek waar we vaak naar grijpen omdat het zo geweldig is!
voor 6 eters
wat boter om in te vetten 2 stengels bleekselderij, fijngesneden 4 fijngesneden lente-uitjes 300 ml mayonaise sap van 1 citroen 100 g geraspte kaas zout en vers gemalen zwarte peper 1 grote (niet té rijpe!) avocado in blokjes 350 g gekookte kalkoen in blokjes (kan ook met kip) 300 g cherrytomaatjes 2 el fijngehakte peterselie 30 g zoute chips, verkruimeld paprikapoeder 1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal waar ± 1,5 liter in past heel licht in met boter. 2. Doe de bleekselderij en lente-ui in een ruime kom; voeg mayonaise, de helft van het citroensap en twee derde van de geraspte kaas toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. 3. Snijd de avocado in blokjes en meng die met het overgebleven citroensap. Doe bij het bleekselderij-mengsel, net als de kalkoen, tomaatjes en peterselie en roer voorzichtig door, zodat de avocadoblokjes heel blijven. 4. Schep alles in de ovenschaal, strooi de rest van de kaas en de chips erover en besprenkel met wat paprikapoeder. Plaats de schaal in het midden van de oven en bak 12-15 min. tot de toplaag goudbruin is. Serveer direct.
Foto: © Everett Collection@Shutterstock.com
Dit recept komt uit Foolproof cooking van Mary Berry, ISBN 9781785940514
Comments