In een stokoud kookboek uit 1928, dat we van onze oma hebben geërfd, komt het al voor: een recept voor Zoetzuur van meloenschil. En wat is bijna 100 jaar later opeens reuze trendy, want restverwerking? Precies! En omdat ook wij dol zijn op meloen (o – watermeloen met feta, een match made in heaven), doen ook wij natuurlijk aan gepaste restverwerking. Het recept is geschikt voor resten meloenschil of – we citeren – ‘een onrijpen heelen meloen’.
voor 2-3 weckpotten
1 kg watermeloenschil (ca. 1 cm rood vruchtvlees eraan laten)
stukje gember (ca. 2 cm)
300 ml azijn (bv wittewijnazijn)
300 g suiker
schil van 1 citroen
2 kaneelstokjes
2 kruidnagels
1. Snijd de meloenschil in stukjes en schil de gember.
2. Breng de azijn aan de kook met de suiker, gember, citroen, kaneelstokjes en kruidnagels en roer om tot de suiker is opgelost; voeg dan de stukjes meloenschil toe en schep goed om. Verwarm tot de stukken schil een beetje glazig zijn geworden en verdeel over schone weckpotten.
3. Laat de azijn nog een beetje inkoken tot hij mooi stroperig is en schenk over de meloenschil. Draai het deksel er stevig op, keer de potten om en laat afkoelen.
© foto: Jess Loiterton @ pexels.com
Comments