Ter gelegenheid van Prinsjesdag maken we vandaag Haagse hopjes. Wij vonden een recept in het leuke, kleine Kookboek van Den Haag, uitgegeven door uitgeverij Het Zwarte Schaap. In dit boekje vind je allerlei typisch Haagse recepten – hartig en zoet – afgewisseld met wat historie erachter. Er zijn allerlei theorieën over het ontstaan van het hopje, maar volgens de oprichter van het inmiddels opgeheven Hopjesmuseum, M.R. van der Krogt, is het snoepje vernoemd naar baron Hendrik Hop (1723-1808). Die was verslaafd aan koffie en vroeg zijn buurman suikerbakker Th. van Haaren, nadat hij zich een keer te goed had gedaan aan een restje koffie met suiker en room, een ‘bonbon’ te maken met diezelfde ingrediënten. Het is ook niet moeilijk om ze zelf te maken.
ingrediënten 150 ml koffie 500 g suiker 200 g stroop 125 ml slagroom 100 g boter
1. Breng de koffie aan de kook. Voeg de overige ingrediënten toe en laat alles op laag vuur zachtjes inkoken. Roer regelmatig. De massa is dik genoeg als een druppel ervan snel een bolletje wordt in koud water. 2. Giet de massa uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd in blokjes en laat die uitharden. Verpak de hopjes in stukjes vetvrij papier. Ook leuk om cadeau te geven!
Dit recept komt uit het Kookboek van Den Haag, uitgeverij Het Zwarte Schaap,
ISBN 9789492821058, €12,50 euro
Comments