In en om ons dorp aan de Moezel kun je heerlijk wandelen. Straat uit en zo de wijnhellingen op! En daar groeit veel meer dan alleen maar druiven. Rijen appel- en perenbomen, bramenstruiken, zelfs een mispel – en heel veel pruimen. En die mogen gewoon worden geplukt, wat wij dan ook graag, net als onze buren, doen. Wij Aagjes zijn namelijk dol op pruimen: zo uit de hand, in een heerlijke Pflaumenstreuselkuchen, als jam of moes, en zo: gebakken. Door ze in de oven te bakken, wordt de smaak namelijk nog intenser. Serveer ze ouderwets met rijstepap, of met een flinke dot Griekse yoghurt en wat klein gehakte nootjes, zoals hazelnoten. Ze zijn overigens ook erg lekker met iets hartigs, zoals zachte geitenkaas….
Voor 4 porties
2 el boter
8 flinke pruimen
1 el bruine basterdsuiker
1 tl kaneel
2 tl honing
2 steranijsjes
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een ovenvorm heel licht in met een klein beetje van de boter. Was de pruimen, halveer ze en til de pit eruit. Leg de pruimenhelften met het snijvlak naar boven in de ovenschaal. Meng de suiker met de kaneel en strooi over de pruimenhelften; druppel ook de honing erover. Verdeel de resterende boter in vlokjes erover en leg er naar keuze steranijsjes ertussen. Bak circa 15 min.; de pruimen zijn dan zacht en er loopt wat sap uit.
foto Alexandra Kikot | Unsplash
Comments