oftewel: Knoflooksoep
Wij Aagjes hebben een lichte knoflookverslaving. Echt, hoe mensen erin slagen lekker te koken zonder knof....geen idee. Deze klassieke Duitse knoflooksoep is heerlijk romig, heel makkelijk om te maken en een fijne start van een dinertje. Guten Appetit!
1 grote witte ui, gesnipperd
1 grote rauwe aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 el (bij voorkeur gezouten) boter
2 tl kerriepoeder
750 ml melk
250 ml kookroom
1 laurierblad
zout, peper
4 tenen knoflook, geraspt*
1 el bloem of maïzena
3 el koud water
3 el halfvolle kwark
verse nootmuskaat
4 el crème fraîche
verse bieslook, kleingesneden
1. Doe de uiensnippers en aardappelblokjes in een ruime pan met de boter en de kerriepoeder. Bak kort aan, giet dan de melk en kookroom erop. Doe het laurierblad erbij en breng op smaak met zout en peper. Breng langzaam aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en kook tot de aardappel gaar is (15 min.). Roer tussentijds door; pas op dat de melk niet aanbrandt!
2. Neem het laurierblad uit de melk en laat de soep iets afkoelen. Pureer met een staafmixer.
3. Giet de soep terug in de pan. Maak een papje van de bloem met het water en voeg dat toe aan de soep. Meng er de knoflook doorheen en verwarm circa 8 min. Roer er dan de kwark door en verwarm weer op laag vuur; laat de soep niet meer koken!
4. Breng de soep eventueel nogmaals op smaak, rasp er verse nootmuskaat naar smaak boven en verdeel over vier kommen. Schep op elke portie een dot crème fraîche en strooi er wat bieslook over. Serveer direct.
Garneer eventueel met wat gegrilde (nep)bacon of krab
*Knoflookraspjes vind je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille. Wij vinden ze reuze handig – maar je kunt natuurlijk ook een pers gebruiken.
Dit recept is afkomstig uit ons koobkoek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas niet meer verkrijgbaar is.
© foto uitg.aagjeblok
Comments