Zaterdag a.s. gaan we het beleven: de kroning van Charles tot koning. Voor wie zich met een kopje tea voor de buis gaat installeren, hebben wij het recept voor dé iconische (om dat vreselijke woord maar eens te gebruiken) cake uit Engeland: de Victoria sponge of -sandwich. Een ronde cake in twee lagen, met daartussen botercrème en aardbeienjam… een ‘sandwich’. Die wij voor deze gelegenheid omdopen tot de Charles-sandwich! En ja, dat klinkt heel griezelig, maar deze lagen-cake is toch vooral heel lekker. We volgen het supermakkelijke recept van Mary Berry.
voor 1 ronde cake/taart
225 g zelfrijzend bakmeel
225 g suiker
1 tl bakpoeder
225 g zachte, ongezouten boter + wat extra voor invetten
4 grote eieren op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract
botercrème
115 g ongezouten boter
400 g poedersuiker
80 ml crème fraîche
1 tl vanille-extract
voor decoratie
poedersuiker
aardbeienjam
verse aardbeien
Maak de cakelagen:
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C . Vet twee ronde cake- of taartvormen van 20 cm doorsnee in met wat boter en bekleed de bodems met bakpapier. NB: als je de cakes iets langer bakt op een wat lagere temperatuur krijg je een plattere bovenkant en is het samenvoegen en decoreren dus wat makkelijker.
2. Roer bakmeel, suiker en bakpoeder in een beslagkom goed door elkaar.
3. Voeg de zachte boter, eieren en vanille-extract toe en mix met de handmixer of een keukenmachine tot een glad beslag. Veeg halverwege met een spatel de randen van de kom schoon.
4. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze goudbruin (± 25-30 min. of tot een satéstokje er schoon uitkomt als je erin prikt). Haal de cakes na 5 min. uit de vormen en laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
Maak de botercrème:
Doe alle ingrediënten in een kom en klop tot de crème zacht is en piekjes vormt.
Verdeel de crème over de onderste laag cake en spatel er ruimhartig jam overheen. Leg de tweede laag cake erop en druk die zachtjes aan. Schud door een theezeefje of strooier de poedersuiker eroverheen. Versier de taart desgewenst met verse aardbeien.
Foto: Elena Demyanko @ shutterstock.com
Comments