top of page
Aagje Blok

­­Aagje experimenteert: sticky pudding uit de slowcooker

­­

Dit Aagje is sinds haar verjaardag een slowcooker rijker. Én het boek Slow cooked van Olivia Andrews met maar liefst 100 gerechten uit de slowcooker. Tijd om te experimenteren dus! Zoals te verwachten, vind je in dit boek een heleboel soepen, stoofschotels en curry‘s. Maar er is ook een klein hoofdstuk met zoete dingen: een crumble, een paar cakes en deze vijgen-hazelnootpudding met pure chocolade. Als je van de Engelse ‘sticky’ puddings houdt, is deze een succes!


voor 6-8 personen

125 ml gesmolten boter 235 g (kokos)suiker 225 g zelfrijzend bakmeel 1 biologisch ei, losgeklopt 250 ml kokosmelk 2 tl vanille-extract 55 g cacaopoeder 6 gedroogde vijgen, grof gehakt 100 g pure choclade, grof gehakt 4 el geblancheerde hazelnoten, geroosterd en grof gehakt


1. Vet de slowcooker licht in.

2. Meng in een kom de gesmolten boter, 155 g van de suiker, het zelfrijzend bakmeel, ei, de kokosmelk, het vanille-extract en 3 el van de cacao.

3. Spatel er de vijgen, chocolade en 3 el van de hazelnoten door en schenk het mengsel in de slowcooker. Strijk de bovenkant glad en verdeel de rest van de suiker, cacao en hazelnoten erover.

4. Schenk er voorzichtig 625 ml kokend water op en laat 2 uur op stand 2 garen, of tot de pudding stevig is.*

5. Serveer met een lepel yoghurt of een bolletje ijs.

* Stap 4 roept wat vragen op: zoveel water erover uitgieten? Klopt dat wel? Ja, het klopt wel, dat water wordt op den duur de sticky saus. Maar je moet wel geduld hebben en je denkt heel lang ‘dit gaat niet goed’! Én ik moest mijn slowcooker op stand 2 zetten, bij stand 1 was er na een uur nog helemaal niets gebeurd. Maar dat hangt vast van het merk/type slowcooker af...


Leuke is dat er bij elk gerecht in dit boek ook staat hoe je het op het fornuis of in de oven bereidt, dus mocht je sneller klaar willen zijn, dan kan dat. [LT]


Dit recept is afkomstig uit Slow cooked van Olivia Andrews, uitgegeven door Good Cook, 5e druk 2020, ISBN 978 94 6143 140 0.


© foto: Steve Brown



0 comments

Comments


bottom of page