Op 3 november is het Sandwichday. En... een lekkere sandwich op een herfstachtige zondagmiddag is niet te versmaden. Zeker niet als je in plaats van gewoon brood eens gaat voor een overheerlijk Duits Zwiebelbrot. In Duitsland te koop bij elke bakker en elke supermarkt, hier jammer genoeg niet. Daarom gaan we zelf aan de slag. En nee, het is dus niet zo’n klef kaas-uienbrood, maar heel wat anders!
voor 1 brood
150 g uien
1 el gezouten boter
500 g tarwebloem
1 blokje verse gist (42 g, te koop bij Jumbo)
½ tl suiker
1 tl zout
1 eierdooier, losgeklopt
1. Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een koekenpan en bak daarin de uiensnippers goudgeel. Neem van het vuur en laat afkoelen.
2. Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en verbrokkel er de gist boven. Strooi de suiker erop, giet er 100 ml lauwwarm water op en schuif er wat van de bloem over. Dek de kom af met een schone theedoek en laat 20 min. rusten.
3. Meng dit voordeeg losjes met de overige bloem; voeg de afgekoelde uiensnippers en het zout toe. Giet er 150 ml lauwwarm water bij en kneed tot een soepel deeg. Dek de kom weer af en laat op een warme plek 40 min. rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het nog eens door en vorm tot een langwerpig brood. Laat 20 min. rusten en verwarm de oven voor op 220 °C.
5. Maak bovenop in de lengterichting een paar inkepingen en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Bak het brood 20 min. op 220 °C. Zet dan de oven op 200 °C en bak nog eens 35-40 min. Het brood is klaar als het hol klinkt als je erop klopt.
Foto: © Alleko@iStockphoto
Comments