We hebben de eerste advent achter de rug, en dus wordt het tijd om aan de kerst-bak te gaan! We doen dat vandaag met Kipferl – van oorsprong Oostenrijkse koekjes, die rond de kerstdagen in heel Duitsland worden gegeten. Er bestaan allerlei woeste variaties –matcha, saffraan, gin – maar wij vinden stiekem de klassieke vanille Kipferl toch echt het allerlekkerst.
circa 48 stuks
voor de koekjes:
165 g gezouten boter
70 g suiker
1 eierdooier
½ tl vanille-extract
50 g gemalen hazelnoten
200 g bloem
evt. wat chocolade of poedersuiker voor de garnering
1. Snijd de boter in blokjes. Meng in een kom de suiker met de eierdooier en het vanille-extract. Voeg de blokjes boter toe en roer om tot de boter vlokkig is. Doe dan de hazelnoten erbij en vervolgens de bloem, en kneed het geheel met je handen tot een glad deeg. Het lijkt misschien eerst een rommeltje, maar het komt goed! Wikkel het deeg in plasticfolie en leg minimaal 2 uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met papier. Verdeel de bol deeg in 3 stukken en rol elk stuk tot een worst. Snijd elke worst in 16 stukken en rol elk stukje tot een bal. Vorm er vervolgens met je handen een halve maan van (zie foto). Maak de Kipferl niet te puntig, want zo’n smalle punt is veel sneller gaar dan de rest van het koekje, of verbrandt zelfs.
3. Leg de Kipferl op de bakplaat en bak ze in circa 15 min. goudbruin. Neem ze uit de oven en laat iets afkoelen. Bestuif met poedersuiker of smelt een handjevol chocolade (hang een kom met verbrokkelde chocolade boven een pan met kokend water en smelt de chocolade al roerend) en dip de punten van de Kipferl erin. Laat drogen op een stuk bakpapier.
Tip
Je kunt de hazelnoten vervangen door fijngemalen walnoten. Dat maakt de Kipferl wat donkerder, maar ook minder droog. Meng voor de afwisseling eens een smaakmaker door de gesmolten chocolade, zoals wat sinaasappelrasp of snippertjes gekonfijte gember – heerlijk!
Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.
foto © uitg. aagjeblok
Comentarios