Zeg je herfst, dan zeg je pompoen! Heerlijk in hartige recepten, maar je kunt er ook zoet lekkers mee maken. Wij bakken vandaag het recept van Rudolph van Veen voor pompoenbrownies. Lekker voor nu óf eind deze maand als leuke traktatie bij Halloween.
voor 12 brownies
500 g pompoen
1 sinaasappel
1 cm verse gember
1 tl kaneelpoeder
1 tl kurkumapoeder
½ tl nootmuskaat
250 g bloem
200 g lichtbruine basterdsuiker
1 mespunt zout
2 tl bakpoeder
350 ml melk
120 ml zonnebloemolie
1 ei
120 ml melk
75 g cacaopoeder
Je hebt verder een foodprocessor nodig en een vierkante brownievorm (ca. 23 x 23 cm)
1. Snijd de pompoen in blokjes en kook deze in ongeveer 20 min. gaar. Laat afkoelen.
2. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Je hebt 60 ml sap nodig voor dit recept. Rasp de gember. Pureer de afgekoelde pompoen samen met het sap en de rasp van de sinaasappel, kaneel, kurkuma, nootmuskaat en de gember in de foodprocessor.
3. Meng in een kom bloem, suiker, zout en bakpoeder en roer er vervolgens de 350 ml melk, olie en het ei door. Verdeel dit beslag in gelijke delen over twee kommen.
4. Roer in één kom de pompoen puree door het beslag. Roer in een klein kommetje het cacaopoeder glad met 120 ml melk en meng dit vervolgens door de andere helft van het beslag, zonder de pompoenpuree.
5. Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier en giet de beide beslagen in de bakvorm en ‘marmer’ het geheel door er een satéprikker met een golvende beweging doorheen te halen.
6. Bak de brownie ± 1 uur in de oven. Laat na het bakken de brownie ongeveer een kwartier in de vorm zitten om rustig na te garen en op te stijven. Snijd de brownie past in stukken als hij compleet is afgekoeld.
foto: © Uitgeverij Aagje Blok
Comments