top of page

Aagje bakt Janhagel

Aagje Blok

Wij Aagjes zijn bezig met een nieuw boek; we houden nog even geheim wat het thema deze keer is, maar er moet natuurlijk wel proefgekookt en -gebakken worden om alles te testen en te fotograferen! Tried and tested: janhagel. Voor deze ouderwetse koekjes heb je hagel- of parelsuiker nodig: suiker met een grove korrel die niet smelt tijdens het bakken. Parelsuiker kan lastig te krijgen zijn, maar online (of in een Duitse supermarkt) moet het lukken. Het is geen lastig recept, maar let wel goed op dat de deegplak overal ongeveer even dik is, anders worden de koekjes niet gelijkmatig gaar.

 

VOOR CA. 25 KOEKJES


350 g bloem

225 g boter

175 g donkerbruine basterdsuiker

1 tl kaneel

1-2 el ijskoud water

50 g geschaafde amandelen

50 g parelsuiker (de ‘hagel’)

1 klein ei


1. Meng bloem, boter, basterdsuiker en kaneel dooreen; voeg 1 el koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Is het nog te droog, voeg dan nog 1 el koud water toe. Wikkel de bal deeg in keukenfolie en leg 30 min. in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bak­papier. Bestuif het werkvlak heel dun met bloem en leg het deeg erop. Rol het in delen uit tot ca. 3 mm dik en leg de plakken op de bakplaat; druk vervolgens alle losse delen tegen elkaar zodat je één grote plak hebt.* Maak je geen zorgen om deukjes en kuiltjes, die verdwijnen vanzelf tijdens het bakken. Klop het eitje los met 1 tl water en bestrijk de bovenkant van het deeg er dun mee. Verdeel de geschaafde amandelen en de parelsuiker erover; druk die een beetje aan. Schuif in de oven en bak in 20-25 min. goudbruin.

3. Neem de bakplaat uit de oven en snijd de plak deeg (nog op de bakplaat) gelijk in repen van ca. 4 cm breed. Snijd die vervolgens in stukken van ca. 8 cm lang, zodat je langwerpige koekjes krijgt. Laat iets afkoelen, neem van de bakplaat, leg op een rooster en laat verder afkoelen.Bewaar in een koektrommel.


* Het deeg is wat te plakkerig om in één grote plak uit te kunnen rollen. Je kunt de bol deeg ook gelijk uitdrukken in de bakplaat, maar dit gaat iets sneller, en maakt het makkelijker de juiste dikte te krijgen.


© foto Marijne Thomas | Uitg. Aagje Blok


# Koekjes  # Janhagel  # oma

0 comments

Related Posts

See All

Komentar


  • Bluesky_Logo.svg
  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Bluesky_Logo.svg

© 2024 Uitgeverij Aagje Blok

bottom of page