Wil je dit jaar voor de paasbrunch eens iets anders-dan-anders bakken? Wat dacht je van de Engelse hot cross buns? Zoete rozijnenbroodjes die je meteen herkent aan het grote kruis erop. Ze lijken op krentenbollen, maar zijn kruidiger en wat steviger. En het kruis bovenop wordt niet gemaakt met suikerglazuur, maar een papje van meel en water!
voor 12 bolletjes 100 g rozijnen 275 ml melk 50 g roomboter 10 g droge gist (1,5 zakje) 75 g suiker 500 g bloem flinke snuf zout 3 tl koekkruiden 1 ei, losgeklopt rasp van een halve sinaasappel
voor de decoratie 4 el bloem 4 el water
2 el abrikozenjam 2 el water
1. Laat de rozijnen wellen in warm water. Verwarm de melk in een steelpannetje, voeg de boter toe en laat die smelten. Laat het mengsel iets afkoelen totdat het lauwwarm aanvoelt. Voeg dan de gist en de suiker toe en roer het goed door elkaar. Zet apart zodat de gist kan gaan: er ontstaan kleine belletjes op de melk. 2. Doe de bloem met het zout en de koekkruiden in je keukenmachine. Voeg het melkmengsel en het losgeklopte ei bij de bloem en kneed er een soepel deeg van. 3. Laat de rozijnen goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Voeg de rozijnen en de sinaasappelrasp bij het deeg en meng alles kort goed door elkaar. 4. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat het op een warme en tochtvrije plek, afgedekt onder een theedoek of stukje plastic, ongeveer een uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is. 5. Vet je werkplek in met wat zonnebloemolie en druk het deeg met je vingers uit tot een vierkante lap. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol er ronde bolletjes van. Leg de bolletjes met iets ruimte ertussen in een rechthoekig bakblik bekleed met bakpapier. Dek het bakblik af met een vochtige theedoek en laat de broodjes nogmaals een uur rijzen op een warme plek. 6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak een papje van de bloem en het water. Het moet stevig maar spuitbaar zijn. Doe het papje in een spuitzak. Kerf met de achterkant van een mes voorzichtig een kruis in de broodjes en spuit de meelpasta in de groeven. 7. Bak de broodjes in ongeveer 15 – 20 minuten goudbruin en gaar. Verwarm de abrikozenjam met het water en bestrijk de rozijnenbroodjes ermee als ze uit de oven komen. Serveer de Hot Cross Buns met een flinke lik roomboter. [LT]
foto: © Tatiana Atamaniuk@123RF.com
Comments