Deze week – 4 t/m 10 maart – is het in Engeland British Pie Week, culminerend in zelfs een heuse Awards ceremony. Wij Aagjes zijn dol op Engeland én pies en brengen hier met liefde nogmaals een ode aan de Hairy Bikers (zie ook de Banoffee pie) door hun Homity pie te maken. Homity pie is een open groentetaart met als basis aardappelen en ui, aangevuld met andere groentes naar keuze, net wat je voorhanden hebt.
voor 1 pie
400 g vastkokende aardappels
300 g wortel in blokjes
150 g koolraap of knolselderij in blokjes
200 g broccoli in kleine roosjes
15 g boter
2 uien, grof gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
175 g geraspte cheddar
2 el peterselie, fijngehakt
50 ml melk
1 tl dijonmosterd
200 ml room
zout
voor het deeg:
125 g bloem
125 g volkorenmeel
150 g koude boter in blokjes
zout
1 losgeklopt ei
1. Mix in een keukenmachine bloem, meel, wat zout en de blokjes koude boter tot het op fijn zand lijkt. Voeg het ei toe en een klein beetje koud water, genoeg om een soepel deeg te vormen. Kneed van het deeg een bal, verpak die in plasticfolie en leg ’m in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
2. Breng een ruime pan water aan de kook en kook de aardappels, wortels en koolraap samen 4 min. Voeg dan de broccoli toe en kook nog eens 2 min. Giet de groentes af en laat ze afkoelen.
3. Smelt ondertussen de boter in een ruime koekenpan en bak de uien met een snufje zout tot ze beginnen te bruinen. Voeg dan de knoflook toe en bak die 2 min. mee. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Verhit de oven vast voor tot 200 °C (hete lucht 180 °C).
4. Doe alle groentes in een ruime kom, voeg 100 g van de kaas en de peterselie toe en meng goed.
5. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette springvorm of ovenschaal van 20 cm doorsnee ermee. Doe de groentevulling erin. Klop de mosterd los met de melk en roer dit door de room. Breng op smaak met een snuf zout. Giet het roommengsel over de vulling en schud de vorm even om de room goed te verdelen. Tot slot strooi je de resterende kaas erover.
6. Bak de pie 40-45 min. in het midden van de oven, tot het deeg begint te kleuren en de kaas gesmolten is. Serveer warm of op kamertemperatuur, bijvoorbeeld met een frisse salade.
Foto: © Food Photography for BIZ | Shutterstock.com
Dit recept komt uit The Hairy Bikers British Classics, Si King & Dave Myers, uitgegeven door Orion Books, 2018, ISBN 9781409171959.
Comments