Wil je voor de Pasen iets bakken? Probeer dan eens deze advocaatcakejes! Ze komen uit een oud kookboek van de oma van mijn man, oma Ellen, dat sinds een aantal jaren in mijn bezit is. Je kunt bij een ‘geërfd’ kookboek aan de hoeveelheid vlekken en kruimels altijd goed herkennen welke recepten een succes waren. Dit recept bijvoorbeeld, al bakte oma Ellen geen kleine cakejes, maar één grote. De advocaat proef je overigens nauwelijks terug, maar zorgt wel voor een prachtige consistentie en kleur. Heel retro, en heel lekker…
voor 25-30 klein cakejes
5 eieren
250 g suiker
1 el vanillesuiker
125 ml plantaardige olie (+ iets extra voor de vormpjes)
250 ml advocaat, zelfgemaakt (zie blz. 148 van ons boek BACK!), of kant-en-klaar
250 g bloem (+ iets extra voor de vormpjes)
1 tl bakpoeder
poedersuiker om mee te bestuiven
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet kleine cakevormpjes in met een drupje olie en bestuif met wat bloem; klop het teveel aan bloem eruit.
2. Klop met een mixer de eieren los met de beide suikersoorten. Giet beetje bij beetje de olie en de advocaat erbij. Zeef bloem en bakpoeder erboven en meng alles goed.
3. Schep de vormpjes voor tweederde vol met beslag. Schuif ze in de oven en bak ze circa 15 min. Steek een satéprikker erin om te testen of ze gaar zijn; deze moet er droog uit komen. Neem de gare cakejes uit de oven, laat 10 min. in de vormpjes afkoelen en stort ze vervolgens op een rooster. Bestuif vlak voor het serveren met poedersuiker; doe dat niet eerder, want dan worden ze snel plakkerig. [MT]
Je kunt natuurlijk ook een grote cake bakken; reken dan op circa 50 min. in de oven.
Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.
foto © uitg. aagjeblok
Comments