Een Gugelhupf is wat we in Nederland een tulband noemen. De klassieke Gugelhupf wordt met gist gemaakt, wat in Nederland wat lastiger te krijgen is. Soms vind je het bij de supermarkt, maar je kunt ook de bakker lief aankijken. Het is niet lastig, maar vergt enige tijd omdat het deeg moet rijzen. Guten Appetit!
Klassischer Gugelhupf | Ouderwetse tulband
100 g rozijnen
3 el rum
500 g bloem
30 g verse gist
150 ml melk
225 g suiker
200 g zachte roomboter
1 biocitroen
4 middelgrote eieren
snufje zout
poedersuiker
1. Doe de rozijnen in een kommetje, schenk de rum erover en zet weg.
2. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is, neem van het vuur en verbrokkel de gist erboven. Roer tot de gist is opgelost, schenk het mengsel in het kuiltje, strooi er wat suiker op en een beetje van de bloem. Roer dit papje met je vingertoppen door, dek de kom af en laat 15 min. staan.
3. Snijd de boter in vlokjes en doe in een tweede kom. Rasp de schil van de citroen fijn en doe die met de suiker, eieren en zout bij de boter en klop tot een schuimige massa. Voeg dit mengsel toe aan het voordeeg en roer met een mixer of keukenmachine tot een glad deeg. Bestuif de rozijnen met wat bloem (dit voorkomt dat ze naar beneden zakken) en meng – met het vocht! – door het deeg.
4. Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem; klop het teveel aan bloem eruit. Schep het deeg in de tulbandvorm, pak het geheel in een grote plastic zak, draai die dicht en laat op een warme plek minimaal 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bak de tulband circa 50 min. Laat 10 min. in de vorm rusten, stort dan op een rooster en bestuif rijkelijk met poedersuiker.
Tip
Mijn schoonmoeder bestoof de vorm na het invetten niet met bloem, maar strooide amandelschaafsel op de boter. Ook lekker! Reken op pakweg 50 gram. Bak je kleine tulbandjes? Ga dan uit van pakweg 35 min. in de oven.
Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen; hierin vind je ook een recept voor een wat minder klassieke Gugelhupf met droge gist.
foto © aagjeblok.nl
Komentáre