top of page
Aagje Blok

Aagje bakt… chocolade-sinaasappel scones


We blijven deze week nog even bij het National Trust Book of Scones. Vandaag maken we een zoete scone, maar niet de standaard versie met rozijnen. We gaan voor de Chocolate Orange Scones. In het recept wordt daarvoor een typisch Engelse lekkernij toegevoegd: een halve Terry’s Chocolate Orange. Dat is een sinaasappel van chocolade – ja, echt in partjes verdeeld en met een sinaasappelig ‘huidje’. Engelse kinderen vinden die traditioneel op kerstmorgen in hun Christmas Stocking. De chocola waarvan hij gemaakt is, is gearomatiseerd met sinaasappelolie. Ook buiten kersttijd kun je ze kopen en we konden de verleiding niet weerstaan, ze zijn namelijk echt héél lekker! Ze zijn hier in Nederland te koop bij winkels die Engelse producten verkopen, maar je kunt natuurlijk ook een andere chocola met sinaasappelsmaak kopen.



voor 10 scones

500 g zelfrijzend bakmeel 90 g suiker 125 g boter in blokjes 75 g chocola met sinaasappel of een halve Terry’s Chocolate Orange, in stukjes gehakt geraspte schil van 1 biologische sinaasappel 1 ei 180 ml melk






1. Verhit de oven voor tot 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 2. Zeef bakmeel en suiker boven een mengkom. Voeg de boterblokjes toe en verkruimel die met je vingertoppen samen met de droge ingrediënten tot het op rul zand lijkt. Roer de stukjes chocola en geraspte sinaasappelschil erdoor. 3. Klop het ei los met de melk en meng langzaam driekwart hiervan al roerend door het meelmengsel, tot je een soepel deeg hebt. Voeg indien nodig nog wat meer van de vloeistof toe. 4. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ongeveer 3 cm dik. Steek met een bakring of een glas van 7 cm doorsnee 10 scones uit. Leg die op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met de rest van het melk/ei-mengsel. 5. Bak de scones in 15 min. goudbruin. Laat ze afkoelen op een rek en serveer ze lauwwarm of koud, met boter en marmelade. [LT]


Uit het National Trust Book of Scones, Sarah Merker, ISBN 9781909881938, Engelstalig maar ook in Nederland verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

Foto: Eduard Nasyrov@Shutterstock.com

0 comments

コメント


bottom of page